Johanna in NL Fotomuseum
POEKIE®
Johanna op locatie

Veerhuisvier

Bouwfonds Cultuurfonds
Dochters der wijsheid Liefhertje
Wish you were here Wijchen
Millesescentiquattuordecim, TDA
Kadervuil Filmhuis
Sexagesima Art Cube
1614 Momentopnamen van nu
Kadervuil
Flock
Wish you were here
Cold Feet

Marsel Loermans

marsel loermans portret

03 07 1956 Wijchen. Doorliep van 1973 tot 1977 de school voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag. Tot 1984 samen met een compagnon, daarna zelfstandig gevestigd te Den Haag. Opdrachtgevers zijn voornamelijk vormgevers en ontwerpburo’s en een enkel reclameburo. Uitgevoerde opdrachten hebben meestal een illustratief karakter waarbij de werkelijkheid vaak niet genoeg is.
Naast werk in opdracht maakt Loermans regelmatig autonoom werk.


Marsel Loermans Fotografie
M2.36
Binckhorstlaan 36
2516 BE Den Haag
+31 (0)6 22 800 376
marsel[at]loermans.nl


Terug naar diavoorstellingen
Johanna in het Nederlands Fotomuseum



Van 14 september 2013 tot 5 januari 2014 was Johanna onderdeel van de tentoonstelling WIT in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam.

WIT


Terug naar diavoorstellingen
POEKIE®



Marsel Loermans, scenario, fotografie en editing maakte samen met Savas Tubbing, muziek en Anton Spruit, concept en productie, een aantal filmpjes voor POEKIE®.

 


Terug naar diavoorstellingen
Johanna op Locatie



Marsel Loermans/Anton Spruit fotografeerden een ingelijst portret van Johanna (155cm x 200cm) oa in een garage, de keuken en de kapel van voormalig Boldershof en de oude tramremise in Druten. De serie is nog niet compleet, wordt vervolgt dus.


www.antonspruit.nl


Terug naar diavoorstellingen
Boek en expositie: Dochters der Wijsheid



Veerhuis Vier is in het voorjaar van 2010 spontaan ontstaan tijdens het project rondom het vastleggen van de geschiedenis van de Dochters der Wijsheid, een religieuze congregatie. Dat project mondde uit in een boek, filmpjes, exposities, ansichten, maar vooral in heel veel voldoening, zowel bij de opdrachtgever als bij de uitvoerders, het smaakte naar meer….

www.veerhuisvier.nl


terug naar boven
Boek: Bouwfonds Cultuurfonds



Op 9 maart 2010 is het boek 'Meer dan stenen', 22 jaar Bouwfonds Cultuurfonds officieel gepresenteerd met daarin de mooiste voorbeelden uit de geschiedenis van Bouwfonds Cultuurfonds. In de ruim twintig jaar van zijn bestaan ondersteunde het Fonds vele bijzondere projecten.
Sinds het Cultuurfonds in 1988 werd opgericht door Bouwfonds, heeft het meer dan 1000 projecten ondersteund. Van heel klein (boerenlandhekken in Elburg) tot heel groot (de renovatie van het Stedelijk Museum Amsterdam). In totaal is meer dan 13 miljoen euro uitgegeven aan cultuurprojecten.

www.bouwfonds.nl


terug naar boven
Expositie: Dochters der Wijsheid bij Liefhertje en De Grote Witte Reus



Loermans/Spruit exposeerden van 14 maart tot en met 24 april 2009 in Den Haag bij Liefhertje en De Grote Witte Reus. Een duo-expositie samen met Marleen Sleeuwits.

www.liefhertje.nl


terug naar boven

Expositie: Wish you were here in Museum Kasteel Wijchen



Van 11 juli tot en met 14 september 2008 was nieuw werk in de Wish you were here serie van Marsel Loermans te zien in Museum Kasteel Wijchen.

www.museumwijchen.nl


terug naar boven
Project: Tijdens TodaysArt 2008 op Den Haag Centraal



Millesescentiquattuordecim, Loermans en Spruit: September 2008, Den Haag.
www.todaysart.nl


terug naar boven
Expositie: Kadervuil in Filmhuis Den Haag



Klopper, Loermans en Spruit: April 2008, Filmhuis, Spui 191, Den Haag.
www.filmhuisdenhaag.nl



terug naar boven

Expositie: Sexagesima bij Art Cube in Den Haag



Loermans en Spruit exposeerden van 24 januari tot en met 17 februari een selctie portretten uit 1614 Momentopnamen van nu. Op de website van Art Cube is een uitgebreid verslag te zien en te lezen over de expositie.
www.artcube.nl



terug naar boven
Boek en expositie: 1614 Momentopnamen van nu



1614 prachtige portretten in één boek. Maar wanneer is een portret prachtig? En wie bepaalt dat? Toen het idee ontstond om alle cliënten en medewerkers van oud-Waalborg te portretteren, kwamen we al snel op deze vragen. Ook de grote hoeveelheid speelde een rol, want kun je bij zoveel opnamen een keus maken? En wil je dat wel?

Bij een 'normale' portretopdracht fotografeer ik net zo lang tot ik het gevoel heb dat de juiste opname erbij zit. Vóór de digitale fotografie werd dat ook nog eens bepaald door het aantal opnamen op een filmrolletje. Maar het kan nog intenser. Van Yousuf Karsh, een van de grootste portretfotografen van de twintigste eeuw, bestaat de anekdote dat hij een paar dagen bij de te portretteren persoon kwam logeren om een goed portret te kunnen maken.

Wij besloten om een proefserie te maken om zo te onderzoeken of het mogelijk is om van een aantal mensen één opname per persoon te maken en dan toch het gevoel te hebben, dat die ene foto de juiste is. Tegelijkertijd zouden we inzicht krijgen in de werkwijze en de tijd die het fotograferen zou vergen. De proef verliep heel goed en het aantal foto's, dat we in korte tijd gemaakt hadden, was ook erg bemoedigend.

Op de eerste echte fotodag ben ik 'streng' voor mezelf begonnen, maar al snel kon ik het toch niet laten om meerdere opnamen per persoon te maken. Omdat ik digitaal fotografeer, konden mensen meteen op de laptop zien hoe hun foto's geworden waren en gaandeweg kregen ze ook de mogelijkheid om zelf hun portret te kiezen.

Nu ben je zelf misschien wel het slechtst in staat om je eigen foto te kiezen, maar van de andere kant moet je natuurlijk niet met een foto in een boek komen waar je zelf niet achter staat. Dat kiezen gebeurde trouwens vaak in groepjes rondom het scherm. Opmerkelijk was dan dat iedereen een bepaalde foto mooi vond behalve degene die op die foto stond. Ik hoop oprecht, dat iedereen zich uiteindelijk kan vinden in de gemaakte keuzes.

Niet iedereen staat op de foto. Sommigen wilden niet. Sommigen mochten niet. Sommigen konden niet. Maar 1614 mensen staan er wél op. Dit boekje is meer dan een verzameling portretten. De som is meer dan de optelling der delen. Het is een momentopname van een organisatie, maar ook een tijdsbeeld om later op terug te kijken.
www.100jaarboldershof.nl


terug naar boven

Boek: Kadervuil



Kadervuil is een samenwerkingsproject tussen Loermans, Spruit en Klopper en is uitgegeven in 2006. In dit 'tekstloze' boekje staan 48 foto's van een gelijk aantal projecties van 8 en 16mm projectoren.
boekje bestellen


terug naar boven

Expositie: Flock



OfficeWalls: ‘FLOCK’ door Klopper, Loermans & Spruit

This month, the OfficeWalls exhibition investigates the paradox of ‘the greatest possible degree of similarity and contrast’.Eight relatives from a family of forty are photographed in such a way that the mutual similarities - and differences - are only visible after the image has been enlarged.

Januari - Februari 2006, <>TAG, Stille Veerkade 19, Den Haag.
www.tag004.nl


terug naar boven

Boek: Wish you were here



Wish you were here; Wish you were here is de klassieke wens vanuit een verre bestemming achter op de ansichtkaart naar huis. Hoewel Marsel Loermans korte tijd postbesteller is geweest, stuurde hij zelf nooit zoveel kaarten. Dit fotoboek bood hem de mogelijkheid dit goed te maken.



Wish you were here, Maart 2005, een fotografische dichtbundel. 66 pagina’s, uitgegeven in eigen beheer. Te koop bij o.a. Fotomuseum Den Haag en van Stockum Boekverkopers.
boek bestellen


terug naar boven Expositie: Cold Feet



"Tijdens zijn reizen naar onherbergzame lokaties maakt Marsel Loermans panorama’s die de toeschouwer meenemen in een wereld van ontbering en primitiviteit. De esthetiek van het ruwe leven wordt door de enorme zorgvuldigheid die hij hanteert in zowel zijn fotografie als in de presentatie daarvan overdraagbaar."

December 2004, <>TAG, Stille Veerkade 19, Den Haag.
www.tag004.nl